Initial, nasturii au fost folositi mai mult ca ornament decat ca modalitate de prindere a hainelor. Astfel de nasturi s-au descoperit pe Valea Indusului (2000-1500 i. Ch.), in siturile arheologice din epoca bronzului din China (2000-1500 i. Ch.) si in cele din Roma Antica. Acesti nasturi erau sculptati din scoici si aveau forme geometrice si gauri, pentru a putea fi atasati pe haine.
Nasturii ce aveau rolul de a prinde hainele au aparut abia in secolul XIII, in Germania, si s-au raspandit foarte repede in toata Europa. Croiala ajustata pe corp a vesmantului medieval facea ca acesta sa nu poata fi purtat fara nasturi. Precursorii nasturilor au fost snurul, brosa sau acul, iar prin secolul al XV-lea erau la moda crosete gen “mos si baba”.
Nasturii folositi drept ornament au reaparut în perioada rococo, pe imbracamintea barbateasca. Prin 1860, mai ales la barbati, era la moda ca nasturii sa fie mascati printr-un slit fals.
O legenda interesanta spune povestea celor trei nasturi de la manecile camasilor. Se spune ca Frederic al II-lea (1740-1786), rege al Prusiei, a facut soldatilor sai uniforme noi, cu mansete albe, dar dupa o vreme a observat ca acestea se innegreau, pentru ca grenadierii se stergeau la gura cu dosul manecii. Pentru a-i dezobisnui pe soldati de acest prost obicei, regele a poruncit sa li se coasa in acel loc al manecii trei nasturi cu varfuri ascutite :)
Sursa: lovendal.net
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu