09.12.2008

Umbrela

Umbrela a fost utilizata pentru prima data in China antica, acum 4000 de ani, pentru a proteja de razele soarelui si se confectiona din matase. Cea mai veche referinta a umbrelei cu articulatii apare in timpul dinastiei Wang Mang (45 i.e.n.-23 e.n.), cand acesta a folosit una la carul ceremonial. Pana atunci umbrelele intalnite in alte civilizatii erau fixe, fara a putea fi stranse.
Tot in China a aparut si prima umbrela din material impermeabil, obtinuta prin ceruirea si lacuirea umbrelei din hartie. In Egipt, umbrela impotriva soarelui era indispensabila, devenind un accesoriu feminin care avea, insa, si o incarcatura religioasa.
Europenii au facut la inceput umbrele din lemn sau oase de balena, acoperite cu vopsea in ulei. Apoi, de-a lungul istoriei, umbrela a fost identificata cu regalitatea, iar dupa secolul XVII devine populara in randul femeilor din nordul Europei unde ploile erau foarte dese.
Primul magazin de umbrele a fost deschis in Londra in anul 1830 si se numea James Smith & Sons, magazin care exista si astazi.
In secolul al XIX-lea apare prima umbrela cu spite din metal si a fost inventata de Samuel Fox. Ideea i-a venit in urma solutionarii surplusului de suporturi folosite pentru crinolinele si corsetele rochiilor purtate de femei.

Niciun comentariu: